"Nie jedz tego – niebezpieczna chemia w żywności" - apel!
- Szczegóły
- Kategoria: Branżowa Szkoła I st./ ZSZ / SPP
- Opublikowano: poniedziałek, 15.02.2016 10:15
- Zajączkowska W., Wawrzyniak S.
Dnia 11.02.2016r. uczniowie klasy 1c ZSZ przygotowali apel pod hasłem „ Nie jedz tego – niebezpieczna chemia w żywności”. Celem było promowanie spożywania żywności naturalnej i mało przetworzonej a odrzucenie żywności chemicznie naturalnej, jako tej przyczyniającej się do wielu chorób m.in.:
otyłości, alergii, utraty odporności. Szczególną uwagę zwrócono na analizę etykiet spożywczych i literę E, którą oznacza się sztuczne dodatki: konserwanty, polepszacze, barwniki, substancje smakowo-zapachowe. Po przedstawieniu wiadomości naukowych przeprowadzono krótki quiz, a uczniów, którzy poprawnie odpowiedzieli na zadane pytania nagrodzono upominkami.