Konkurs cukierniczy
- Szczegóły
- Kategoria: Branżowa Szkoła I st./ ZSZ / SPP
- Opublikowano: czwartek, 24.03.2016 15:16
- Krasucka M.
W dniu 17 marca br nasza szkoła była reprezentowana w regionalnym konkursie pn. "Najsprawniejszy w zawodzie cukiernik" w Toruniu. Uczniowie po przywitaniu przez dyrekcję szkoły, mieli za zadanie, w pierwszym etapie rozwiązać test wiedzy z przedmiotów zawodowych, w drugim - praktycznym wykonać wyrób cukierniczy.
Po rozwiązaniu testu uczniowie przeszli do pracowni cukierniczej, w której wylosowali stanowiska pracy i rozpoczęli wykonanie rogali w dwóch asortymentach. Praca musiała być wykonana w określonym czasie i była oceniana na każdym etapie przez komisję konkursową. Na koniec każdy odpowiednio wyroby wykończył i zaprezentował, podając rogale do degustacji. Receptura była jedna a wykonane rogale były różne, ale bardzo smaczne. Komisja konkursowa po przeliczeniu punktacji z etapu teoretycznego i praktycznego,ogłosiła wyniki, gdzie nasza uczennica klasy 3a Monika Bladowska zajęła 2 miejsce. W nagrodę otrzymała piękny zestaw do parzenia i podawania herbaty. Gratulujemy sukcesu naszej uczennicy i życzymy powodzenia w dalszym zdobywaniu umiejętności cukierniczych.