Kuchenne doświadczenia
- Szczegóły
- Kategoria: Branżowa Szkoła I st./ ZSZ / SPP
- Opublikowano: niedziela, 12.02.2017 15:53
- Krasucka M.
Rozpoczęliśmy wdrażanie projektu, finansowanego z Fundacji "ANWIL dla Włocławka" pn. "Kuchenne doświadczenia". Projekt jest realizowany w partnerstwie z Zespołem Szkół nr3 i Fundacją Caietanus. Po pierwszym spotkaniu organizacyjnym, które odbyło się w styczniu w nowej stołówce szkolnej, zrekrutowano uczestników
projektu i ustalono grafik zajęć. Do projektu zgłosiły się trzy grupy streetworkerów i grupa uczniów z Zespołu Szkól nr 3 we Włocławku. Ponadto w ramach projektu będą prowadzone zajęcia otwarte dla uczniów, gdzie poruszane będą zagadnienia związane ze zjawiskami zachodzącymi w kuchni, nawiązujące do chemii, biologii, matematyki czy fizyki. W dniach 31 stycznia i 1 lutego odbyły się pierwsze warsztaty dla czterech grup łącznie. Grupy dziewcząt i chłopców, w nowoczesnych pracowniach działu gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 3, mogły zaobserwować wiele ciekawych zjawisk: rozrost drożdży piekarskich, łączenie się składników w cieście oraz sosie czosnkowym, pieczenie się się ciasta drożdżowego, topnienie sera czy parowanie wody z surowców. Na koniec zajęć wszyscy mogli ocenić organoleptycznie gotowe wyroby i delektować się w efekcie pyszną pizzą w różnych wydaniach. Po zjedzeniu i uporządkowaniu sprzętów była możliwość zwiedzenia prawdziwej kuchni, w której przygotowywane są obiady. Zajęcia kulinarne są okazją do wspólnej pouczającej zabawy. W pierwszych zajęciach brały udział zgłoszone grupy streetworkerów ze swoimi podopiecznymi oraz grupa uczniów z Zespołu Szkół nr 3 we Włocławku.