E-SZKOŁA ZS3 nr 3

Strefa Rodzica - dokumenty do pobrania

Statuty, regulaminy, procedury, zebrania, dzwonki itp... Więcej...

MENU OBIADOWE - stołówka szkolna

Wypożyczalnia rowerów trójkołowych i sprzętu rehabilitacyjnego

Regulamin, dokumenty, informacje... Więcej

Internat dla uczennic - POLECAMY!

Punkt konsultacyjny

Punkt konsultacyjny dla rodziców i nauczycieli. Więcej...

Jesteśmy na Facebook

Jesteśmy też tutaj!

Zespół Szkół Nr 3

ZSnr3 Zapoznaj się ze wszystkimi typami szkół, które wchodzą w skład naszej placówki.

Wsparcie

Nasz kanał na Youtube!

youtube

Ostatnio na Youtube

Wirtualne Zakończenie Roku Szkolnego 2019/2020

LOKOMOTYWA - DZIEŃ DZIECKA 2020

Kocham Cię Mamo...

Branżowa Szkoła I Stopnia

Szkoła Przysposabiająca do Pracy

Selfie z Flagą M

Pandemia

Nasi szkolni felinoterapeuci online ;)

Nauka zdalna - prace naszych uczniów

Radość najpiękniejszych lat w naszym wykonaniu

Klub Świetlik

Rehabilitacja 25Plus

Statystyki

Odsłon artykułów:
3455219

Odwiedza nas 10 gości oraz 0 użytkowników.

Powiatowy Ośrodek Koordynacyjno-Rehabilitacyjno-Opiekuńczy

 

Pokaz projektu "Edukacja i terapia"

W dniu 18 stycznia br w Zespole Szkół nr 3 we Włocławku odbyły się warsztaty z aromaterapii, pokaz i degustacja przetworów owocowo - warzywnych, powstałych podczas zajęć z uczniami w ramach projektu "Edukacja i terapia", finansowanego z Fundacji "ANWIL dla Włocławka". Młodzież wraz z nauczycielami mogła spróbować wyrobów wykonanych wg dawnych receptur, zobaczyć staropolski stół oraz rozpoznawać zapach różnych roślin, które bardzo pozytywnie w pływają na nasz organizm i samopoczucie.

Projekt się kończy i pokaz był formą podsumowania projektu. Na zajęciach odbywających się w czasie realizacji projektu poruszane były tematy z dietoterapii - dziedziny dietetyki, dotyczącej zdrowego odżywiania, bez Fast Food i energetyków. Niektóre warzywa, owoce, ich zapach i smak oraz wykonane z nich wyroby mają bardzo dobry wpływ na nasze samopoczucie. Uczniowie będą mogli poznać co to są przetwory, korzystali z dawnych receptur, według których nasze babcie przygotowywały zdrowe przetwory (soki, susze, dżemy, marmolady, kompoty, konfitury, solanki, kiszonki itp) na zimę. Była to świetna okazja nie tylko do obserwacji zjawisk zachodzących podczas przetwarzania, ale również zwrócenie uwagi na walory odżywcze, przedłużenie świeżości surowców i ich wykorzystania w okresie zimy. Dla uczniów była to nauka jak można w prosty sposób przygotowywać przetwory z dostępnych w danym czasie (lato-jesień) surowców. W ramach projektu odbyła się w lipcu wizyta u pszczelarza w ODR Zarzeczewie, gdzie obserwowano jak pracują pszczoły, poznawali rośliny miododajne, walory przyrodnicze ośrodka, i zastosowanie miodu w kuchni. Zakupione wyroby z miodu zostały wykorzystywane w następnych zajęciach. W sierpniu, odbyła się produkcja popularnych ogórków kiszonych u zaprzyjaźnionego działkowca. Od września do końca stycznia 2018r odbywają się cykliczne zajęcia oraz warsztaty.. BARDZO DZIĘKUJEMY Wszystkim za pomoc i wsparcie w ramach realizacji projektu.Zapraszamy do oglądania zdjęć z pokazu na profilu fb Fundacji Caietanus.

  • DSC_5044
  • DSC_5049
  • DSC_5051
  • DSC_5056
  • DSC_5058
  • DSC_5059
  • DSC_5060
  • DSC_5061
  • DSC_5064
  • DSC_5076
  • DSC_5079
  • DSC_5092
  • DSC_5096
  • DSC_5112
  • DSC_5119