Konkurs zawodowy "Wiedza i umiejętności II"
- Szczegóły
- Kategoria: Branżowa Szkoła I st./ ZSZ / SPP
- Opublikowano: niedziela, 20.05.2018 12:59
- Krasucka M.
W dniu 17.05.2018 r w Zespole Szkół n r3 we Włocławku odbył się konkurs zawodowy Pn. "Wiedza i umiejętności", w ramach projektu edukacyjnego realizowanego przez Fundację Caietanus w partnerstwie z Zespołem Szkól nr 3 a finansowanego z Fundacji "ANWIL dla Włocławka" pt. "Słodko - gorzki smak matematyki".
Wśród Gości była Małgorzata Kosińska Prezesa Fundacji „ANWIL dla Włocławka” Przedstawiciele pracodawców RUN Chłodnia i KeSeM we Włocławku,Streetworkerzy Aurelia i Justyna. Reprezentacje uczniów z gimnazjów: z SP 14, 20, 5- Szkoły Integracyjnej, Gimnazjum Cyprianka, Nasiegniewo, drużyny streetworkerów oraz z Zespołu Szkół Nr3 we Włocławku wraz z opiekunami.
Celem projektu pn. „ Słodko – gorzki smak matematyki” jest podniesienie wiedzy i umiejętności kulinarnych i matematycznych. Projekt jest kontynuacją projektu "Kuchenne doświadczenia" w czasie którego uczniowie obserwowali zjawiska fizyczne, chemiczne i inne występujące w kuchni. Uczniowie w czasie realizacji projektu poszerzą swoją wiedzę, zmienią podejście, do często nielubianych przedmiotów ścisłych a poprzez uczestnictwo w warsztatach, pokazach kulinarnych, będą rozwijać swoje zainteresowania i pasje. Konkurs "Wiedza i umiejętności” II jest jednym z działań z projektu.
W trakcie konkursu uczniowie mogli sprawdzać swoją wiedzę i umiejętności matematyczne, występujące w codziennym życiu i związane z różnymi zagadnieniami zawodowymi. W czasie konkursu uczniowie mieli za zadanie rozwiązać test, oraz wykonać zadania praktyczne, nawiązujące do różnych zawodów ale też sprawdzających umiejętności zawodowe oraz wiedzę matematyczną. Uczestnicy z wielkim zaangażowaniem brali udział w poszczególnych konkurencjach. Rywalizacja była zacięta. Największe zainteresowanie wzbudziło ostatnie zadanie, gdzie uczestnicy po udzielonych wskazówkach pana Karola z RUN Chłodni, mieli za zadanie założyć strój roboczy pracownika z produkcji, a następnie zawinąć z nadzieniem zraza. Wszyscy uczestnicy świetnie się bawili a na koniec zostali nagrodzeni atrakcyjnymi nagrodami. Po wręczeniu nagród, wszyscy zostali zaproszeni na słodki poczęstunek.
fot. M. Psykowska