Wycieczka do KeSeM
- Szczegóły
- Kategoria: Branżowa Szkoła I st./ ZSZ / SPP
- Opublikowano: wtorek, 29.05.2018 08:43
- Krasucka M.
Uczniowie klasy ze Szkoły Zawodowej udali się wraz z nauczycielami na wycieczkę do KeSeM we Włocławku. Uczniów oprowadzałam po zakładzie Pani Ania, która wycieczkę rozpoczęła od miejsca przyjmowania mleka, podstawowego surowca do wyrobu zdrowych produktów mleczarskich naszej lokalnej firmy. Celem wycieczki było poznanie procesów przetwarzania mleka na serki, kefiry, masło czy śmietany a następnie poznanie etapu dystrybucji.
Uczniowie najpierw poznali miejsce, w którym dokonuje się badań przyjmowanego surowca a następnie wyrobu czyli laboratorium, następnie przeszli przez linie produkcyjne serka śmietankowego, twarogów, śmietany i masła. Mogli też obserwować rozlewanie i pakowanie kefirów. Pani Ania przekazywała informację o ilości produkcji danych wyrobów w ciągu dnia, terminach przydatności do spożycia jak również zwracała szczególną uwagę na higienę produkcji oraz warunki przechowywania. Na koniec uczniowie zapoznali się z dystrybucją asortymentu produktów mleczarskich w sklepie firmowym. Wycieczka wpisywała się w działania projektu partnerskiego Fundacji Caietanus i Zespołu Szkół nr3 pn. "Słodko- gorzki smak matematyki", finansowanego z Fundacji "ANWIL dla Włocławka". Bardzo dziękujemy Firmie KeSeM za możliwość zwiedzenia zakładu i wejścia na produkcję.