Konkurs cukierniczy – rogaliki Marcinki
- Szczegóły
- Kategoria: Branżowa Szkoła I st./ ZSZ / SPP
- Opublikowano: poniedziałek, 19.11.2018 08:17
- Krasucka M.
W pierwszych dniach listopada 2018r, tuż przed 11 listopada w Zespole Szkół nr 3 ( Szkole Branżowej I Stopnia i Zasadniczej Szkole Zawodowej) odbył się konkurs cukierniczy, dla uczniów kształcących się w zawodzie cukiernik, na wykonanie ciasteczek pn. Rogale "Marcinki". Podczas konkursu przybliżono tradycyjną formę pieczenia rogali Marcińskich. W konkursie udział wzięli uczniowie klasy I , II i III. Uczestnicy przestrzegając zdrowej rywalizacji,
mieli możliwość sprawdzenia swoich umiejętności zawodowych, sprawności manualnej, związanych z prawidłowym przygotowaniem i sporządzeniem ciasta, formowaniem i kształtowaniem rogali. Wykonane zadanie konkursowe podlegało ocenie według ustalonych kryteriów: przestrzeganie zasad BHP, gospodarowanie surowcem, technika wykonanie (zachowanie kształtu), estetyka i dekoracja wyrobu, zachowany kolor wypieku, degustacja). Wykonanie rogalików okazało się łatwe do wykonania, gdyż aż sześciu uczniów zajęło I miejsce, czterech uczniów II miejsce, natomiast trzech uczniów III miejsce. Naszym uczniom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.