Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
- Szczegóły
- Kategoria: Branżowa Szkoła I st./ ZSZ / SPP
- Opublikowano: środa, 20.11.2019 09:09
- Sylwia Wawrzyniak
8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, z tej okazji w BSIS i SPP odbyła się akcja promująca ten dzień przygotowana przez uczniów i nauczycieli z działu gastronomiczno – spożywczego. Uczniowie klasy 2a i 3a przedstawili na apelu proste wskazówki i zalecenia żywieniowe dla młodzieży, które przyczynić się mogą do zachowania przez nich zdrowia i dobrej kondycji, podkreślali bowiem, że prawidłowe odżywianie w młodości oznacza zdrowie w dorosłym
życiu oraz namawiali do aktywnego spędzania wolnego czasu zgodnie z hasłem, że ruch może zastąpić lekarstwo lecz żadne lekarstwo nie zastąpi ruchu. Na koniec zaproszono wszystkich uczestników do poczęstunku, serwowano zdrowe, pełnowartościowe przekąski oraz soki obfitujące w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Środki i produkty na poczęstunek zapewnił sponsor pozyskany przez Fundację Caietanus.