Tłusty czwartek w naszej szkole
- Szczegóły
- Kategoria: Branżowa Szkoła I st./ ZSZ / SPP
- Opublikowano: niedziela, 02.03.2014 19:51
- Maria Krasucka
Tradycyjnie w końcówce karnawału, w dniu kiedy przypadał "tłusty czwartek" zgodnie z przysłowiem: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła", przygotowaliśmy słodkie wyroby. Dział gastronomiczny wykonał pączki, chrusty i róże karnawałowe, które czekały od samego rana na smakoszy tych słodkości i wiernych fanów karnawałowej tradycji.
Była to doskonała okazja do sprawdzenia umiejętności i talentów naszych cukierników i nie tylko. Przed nami jeszcze ostatki, wtedy sprawdzą swoje zdolności kucharze i przygotują ostanią porcję smakołyków. Zachęcamy wszystkich tych, którzy nie zdążyli zasmakować karnawałowych wyrobów na ostatki - ostatni dzień karnawału, by skosztowali naszych wyrobów. Dla odważnych, którzy chcą spróbować swoich sił do wykonania tego typu wyrobów, zdradzimy też jeden z naszych przepisów na pączki z "dziurką". W naszej galerii są zdjęcia, na których widać sposób wykonania pąćzków. Zdjęcia z produkcji wyrobów min. wykonała nasza uczennica Agnieszka pod opieką pani Izy Kwiatkowskiej.
Składniki na pączki:
- 1 jajo
- 2 żółtka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1/2 szkl cukru,
- 5 dag drożdży,
- 100 g rozpuszczonego masła lub margaryny,
- 1/2 kg mąki,
- otrata skórka z cytryny,
- ok 1 szklanki ciepłego mleka,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać po 1 łyżce cukru, mąki i mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, do masy dodać wyrastające drożdże, wsiać większą cześć mąki, dodać częśc mleka i razem wymieszać a następnie rozpocząć wyrabianie ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy mleko i mąkę, na koniec dodać skórkę z cytryny i rozpuszczone masło, wyrobić na jednolite ciasto. odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15min. W tym czasie w rondlu rogrzać tłuszcz. Porcje ciasta wyjmujemy na stolnicę, wałkujemy na placek o grubości ok 1,5cm , wyciąc szklanką krążek i wykonać dziurkę, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.