E-SZKOŁA ZS3 nr 3

Strefa Rodzica - dokumenty do pobrania

Statuty, regulaminy, procedury, zebrania, dzwonki itp... Więcej...

MENU OBIADOWE - stołówka szkolna

Wypożyczalnia rowerów trójkołowych i sprzętu rehabilitacyjnego

Regulamin, dokumenty, informacje... Więcej

Internat dla uczennic - POLECAMY!

Punkt konsultacyjny

Punkt konsultacyjny dla rodziców i nauczycieli. Więcej...

Jesteśmy na Facebook

Jesteśmy też tutaj!

Zespół Szkół Nr 3

ZSnr3 Zapoznaj się ze wszystkimi typami szkół, które wchodzą w skład naszej placówki.

Wsparcie

Nasz kanał na Youtube!

youtube

Ostatnio na Youtube

Wirtualne Zakończenie Roku Szkolnego 2019/2020

LOKOMOTYWA - DZIEŃ DZIECKA 2020

Kocham Cię Mamo...

Branżowa Szkoła I Stopnia

Szkoła Przysposabiająca do Pracy

Selfie z Flagą M

Pandemia

Nasi szkolni felinoterapeuci online ;)

Nauka zdalna - prace naszych uczniów

Radość najpiękniejszych lat w naszym wykonaniu

Klub Świetlik

Rehabilitacja 25Plus

Statystyki

Odsłon artykułów:
3687248

Odwiedza nas 37 gości oraz 0 użytkowników.

Powiatowy Ośrodek Koordynacyjno-Rehabilitacyjno-Opiekuńczy

 

Tłusty czwartek w naszej szkole

Tradycyjnie w końcówce karnawału, w dniu kiedy przypadał "tłusty czwartek" zgodnie z przysłowiem: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła", przygotowaliśmy słodkie wyroby. Dział gastronomiczny wykonał pączki, chrusty i róże karnawałowe, które czekały od samego rana na smakoszy tych słodkości i wiernych fanów karnawałowej tradycji.

Była to doskonała okazja do sprawdzenia umiejętności i talentów naszych cukierników i nie tylko. Przed nami jeszcze ostatki, wtedy sprawdzą swoje zdolności kucharze i przygotują ostanią porcję smakołyków. Zachęcamy wszystkich tych, którzy nie zdążyli zasmakować karnawałowych wyrobów na ostatki - ostatni dzień karnawału, by skosztowali naszych wyrobów. Dla odważnych, którzy chcą spróbować swoich sił do wykonania tego typu wyrobów, zdradzimy też jeden z naszych przepisów na pączki z "dziurką". W naszej galerii są zdjęcia, na których widać sposób wykonania pąćzków. Zdjęcia z produkcji wyrobów min. wykonała nasza uczennica Agnieszka pod opieką pani Izy Kwiatkowskiej.

Składniki na pączki:

  • 1 jajo
  • 2 żółtka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 5 dag drożdży,
  • 100 g rozpuszczonego masła lub margaryny,
  • 1/2 kg mąki,
  • otrata skórka z cytryny,
  • ok 1 szklanki ciepłego mleka,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać po 1 łyżce cukru, mąki i mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, do masy dodać wyrastające drożdże, wsiać większą cześć mąki, dodać częśc mleka i razem wymieszać a następnie rozpocząć wyrabianie ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy mleko i mąkę, na koniec dodać skórkę z cytryny i rozpuszczone masło, wyrobić na jednolite ciasto. odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15min. W tym czasie w rondlu rogrzać tłuszcz. Porcje ciasta wyjmujemy na stolnicę, wałkujemy na placek o grubości ok 1,5cm , wyciąc szklanką krążek i wykonać dziurkę, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.

  • paczki-1
  • paczki-10
  • paczki-11
  • paczki-12
  • paczki-13
  • paczki-14
  • paczki-15
  • paczki-16
  • paczki-17
  • paczki-18
  • paczki-19
  • paczki-2
  • paczki-20
  • paczki-21
  • paczki-22
  • paczki-23
  • paczki-24
  • paczki-25
  • paczki-26
  • paczki-27
  • paczki-28
  • paczki-29
  • paczki-3
  • paczki-30
  • paczki-4
  • paczki-5
  • paczki-6
  • paczki-7
  • paczki-8
  • paczki-9