Rogale Świętomarcińskie z naszej pracowni!
- Szczegóły
- Kategoria: Branżowa Szkoła I st./ ZSZ / SPP
- Opublikowano: środa, 12.11.2014 18:21
- Maria Krasucka
Tradycyjnie w listopadzie obchodzimy Święto Niepodległości. W tym też czasie, juz poraz drugi uczniowie wraz z nauczycielami podjęli się wypieku ragalików, które są tylko namiastką, tradycyjnych Rogali Świętomarcińskich. Jest to rogal odpowiedniej wielkości, wykonany z ciasta pólfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, bakalii, aromatu migdałowego
i owoców kandyzowanych, tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina – 11 listopada. Rogale Świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu. Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w dniu św. Marcina średnio 250 ton tego wyrobu, a nazwa "Rogal Świętomarciński" została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Powinien ważyć 200- 250g, musi być posypany orzechami i rozpadać się przy krojeniu. Nasze rogaliki były wypiekane z ciasta krucho - drożdżowego z nadzieniem z masy makowej i różanej z dodatkiem bakalii, polane lukrem i posypane siekanymi orzechami włoskimi. Przygotowanie i wypiek był świetną okazją do zapoznania się w praktyce z techniką przygotowania i wypieku tych słodkich smakołyków oraz zapowiedzią akcji przedświąteczych.
fot. E. Krzemińska