E-SZKOŁA ZS3 nr 3

Strefa Rodzica - dokumenty do pobrania

Statuty, regulaminy, procedury, zebrania, dzwonki itp... Więcej...

MENU OBIADOWE - stołówka szkolna

Wypożyczalnia rowerów trójkołowych i sprzętu rehabilitacyjnego

Regulamin, dokumenty, informacje... Więcej

Internat dla uczennic - POLECAMY!

Punkt konsultacyjny

Punkt konsultacyjny dla rodziców i nauczycieli. Więcej...

Jesteśmy na Facebook

Jesteśmy też tutaj!

Zespół Szkół Nr 3

ZSnr3 Zapoznaj się ze wszystkimi typami szkół, które wchodzą w skład naszej placówki.

Wsparcie

Nasz kanał na Youtube!

youtube

Ostatnio na Youtube

Wirtualne Zakończenie Roku Szkolnego 2019/2020

LOKOMOTYWA - DZIEŃ DZIECKA 2020

Kocham Cię Mamo...

Branżowa Szkoła I Stopnia

Szkoła Przysposabiająca do Pracy

Selfie z Flagą M

Pandemia

Nasi szkolni felinoterapeuci online ;)

Nauka zdalna - prace naszych uczniów

Radość najpiękniejszych lat w naszym wykonaniu

Klub Świetlik

Rehabilitacja 25Plus

Statystyki

Odsłon artykułów:
3692168

Odwiedza nas 5 gości oraz 0 użytkowników.

Powiatowy Ośrodek Koordynacyjno-Rehabilitacyjno-Opiekuńczy

 

Rogale Świętomarcińskie z naszej pracowni!

Tradycyjnie w listopadzie obchodzimy Święto Niepodległości. W tym też czasie, juz poraz drugi uczniowie wraz z nauczycielami podjęli się wypieku ragalików, które są tylko namiastką, tradycyjnych Rogali Świętomarcińskich. Jest to rogal odpowiedniej wielkości, wykonany z ciasta pólfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, bakalii, aromatu migdałowego

i owoców kandyzowanych, tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina – 11 listopada. Rogale Świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu. Rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają w dniu św. Marcina średnio 250 ton tego wyrobu, a nazwa "Rogal Świętomarciński" została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Powinien ważyć 200- 250g, musi być posypany orzechami i rozpadać się przy krojeniu. Nasze rogaliki były wypiekane z ciasta krucho - drożdżowego z nadzieniem z masy makowej i różanej z dodatkiem bakalii, polane lukrem i posypane siekanymi orzechami włoskimi. Przygotowanie i wypiek był świetną okazją do zapoznania się w praktyce z techniką przygotowania i wypieku tych słodkich smakołyków oraz zapowiedzią akcji przedświąteczych.

  • DSCN2252
  • DSCN2255
  • DSCN2261
  • DSCN2272
  • DSCN2273
  • DSCN2274
  • DSCN2275
  • DSCN2278
  • DSCN2281
  • DSCN2282

fot. E. Krzemińska