Pokaz gęsiny
- Szczegóły
- Kategoria: ZSZ
- Opublikowano: piątek, 08.11.2013 11:14
- Maria Krasucka
W dniu 5 listopada w szkole zawodowej odbyła się prezentacja potraw z gęsiny i stosowanych dodatków, połączona z degustacją, pod hasłem "Czas na gęsinę". Wszyscy chętni mogli podczas skosztować piersi pieczonej z gęsi oraz dodatków z dyni, buraczków, kapusty czerwonej oraz jabłek.
Prezentacja wpisuje się w Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku, który jest szczytem akcji ?Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina?: jest to największy jarmark gęsiny w Polsce, a przy okazji wydarzenie kulturalne, edukacyjne, pełne atrakcji dla dorosłych i dzieci. W prezentacji wzięli uczniowie klasy trzeciej gastronomicznej , którzy biorą udział w cyklu szkoleń e-learningowych dla uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych województwa kujawsko-pomorskiego przy współpracy z Kujawsko-Pomorskim Centrum Kształcenia Nauczycieli.: ?Atrakcyjność kuchni regionalnej jako przewaga konkurencyjna w gastronomii (na przykładzie gęsiny i produktów tradycyjnych w regionalnej kuchni z Kujawsko-Pomorskiego). Partnerem merytorycznym szkoleń jest Stowarzyszenie Euro Toques Polska. Kolejnym etapem będzie udział naszych uczniów w Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny oraz turnieju szkól gastronomicznych, który odbędzie się w dniach 10 ? 11 listopada 2013 r. w Przysieku pod Toruniem.