Turniej gastronomiczny
- Szczegóły
- Kategoria: ZSZ
- Opublikowano: niedziela, 17.11.2013 17:14
- Maria Krasucka
W dniu 11 listopada br. reprezentacja uczniów wraz z "kibicami" z Zespołu Szkół Nr 3, kucharze z klasy 3c, wzięli udział w turnieju gastronomicznym w Przysieku, który był finałem szkolenia pn. "Atrakcyjność kuchni regionalnej jako przewaga konkurencyjna w gastronomii
(na przykładzie gęsiny i produktów tradycyjnych w regionalnej kuchni z Kujawsko - Pomorskiego). W dniu Święta Narodowego w Przysieku pod Toruniem odbywał się Kujawsko - Pomorski Festiwal Gęsiny. W turnieju brało 12 dwuosobowych drużyn wraz z nauczycielem ze szkół gastronomicznych z naszego województwa. Każdy zespół otrzymał jednakowe produkty.Zadaniem drużyn byłoprzygotowanie 4 porcji potrawy lub potraw (minimum 1 potrawa) w czasie 3,5 godziny. Zespoły miały do dyspozycji następujące sprzęty: piec konwekcyjny, kuchenka indukcyjna, blender, mikser. Efekty działań zespołów były oceniane według następujących kryteriów:
- smak: 10 punktów
- prezentacja: 5 punktów
- kreatywność: 5 punktów
- wykorzystanie: produktów 10 punktów
- technika: 5 punktów
- czas realizacji potraw: 5 punktów
Nasza reprezentacja przygotowała 3 rodzaje potraw z gęsiny: flaczki z gęsiny, pierś duszoną w sosie własnym z jabłkiem oraz udźce pieczone z jabłkami, śliwkami i cebulą. Dla naszych uczniów najważniejsze były: udział w turnieju w gronie reprezentacji szkół z województwa, zdobycie nowych doświadczeń i wzajemna rywalizacja. Wyniki finału zostaną ogłoszone na uroczystej Gali Złotych Półgęsków na początku grudnia br. w Przysieku. Informacje wraz z galerią z imprezy, na których jest nasza reprezentacja znajdują się w tutaj oraz w załączonej galerii.