E-SZKOŁA ZS3 nr 3

Strefa Rodzica - dokumenty do pobrania

Statuty, regulaminy, procedury, zebrania, dzwonki itp... Więcej...

MENU OBIADOWE - stołówka szkolna

Wypożyczalnia rowerów trójkołowych i sprzętu rehabilitacyjnego

Regulamin, dokumenty, informacje... Więcej

Internat dla uczennic - POLECAMY!

Punkt konsultacyjny

Punkt konsultacyjny dla rodziców i nauczycieli. Więcej...

Jesteśmy na Facebook

Jesteśmy też tutaj!

Zespół Szkół Nr 3

ZSnr3 Zapoznaj się ze wszystkimi typami szkół, które wchodzą w skład naszej placówki.

Wsparcie

Nasz kanał na Youtube!

youtube

Ostatnio na Youtube

Wirtualne Zakończenie Roku Szkolnego 2019/2020

LOKOMOTYWA - DZIEŃ DZIECKA 2020

Kocham Cię Mamo...

Branżowa Szkoła I Stopnia

Szkoła Przysposabiająca do Pracy

Selfie z Flagą M

Pandemia

Nasi szkolni felinoterapeuci online ;)

Nauka zdalna - prace naszych uczniów

Radość najpiękniejszych lat w naszym wykonaniu

Klub Świetlik

Rehabilitacja 25Plus

Statystyki

Odsłon artykułów:
3633697

Odwiedza nas 36 gości oraz 0 użytkowników.

Powiatowy Ośrodek Koordynacyjno-Rehabilitacyjno-Opiekuńczy

 

Ślusarz

Nauka przebiega w systemie 3-letnim. Zajęcia teoretyczne realizowane są w klaso-pracowni wyposażonej w pomoce dydaktyczne w postaci: plansz i gablot tematycznych, modeli oraz naturalnych przedmiotów narzędzi pomiarowych, narzędzi wykorzystywanych przy omawianiu poszczególnych tematów z:

  • technologii ślusarstwa,
  • budowy i naprawy maszyn i urządzeń,
  • zarysu konstrukcji maszyn,
  • elektrotechniki z elektroniką.

W/w cztery przedmioty teoretyczne stanowią blok przedmiotów zawodowych z kierunku ślusarz, w skład którego wchodzi też praktyczna nauka zawodu zajmująca większą część godzin z tygodniowego planu zajęć. Praktyczna nauka zawodu realizowana jest w warsztatach szkolnych Zasadniczej Szkoły Zawodowej wchodzących w skład Zespołu Szkół Nr 3. Warsztaty szkolne wyposażone są w podstawowe obrabiarki i urządzenia służące do wykonywania zadań praktycznych. Uczniowie podczas zajęć wykonują prace ślusarskie zgodnie z programem nauczania dla zawodu ślusarz [ 722(03)/SZ/MEN/Improve/1999] oraz prace zlecone dla współpracującego z warsztatami od wielu lat zakładu Instal- Projekt.

Wysoko wykwalifikowani nauczyciele praktycznej nauki zawodu przygotowują uczniów do zawodu ślusarz. Zajęcia odbywają się w małych grupach, w których zadania praktyczne dostosowywane są do indywidualnych możliwości uczniów. Trzyletni cykl nauki kończy się egzaminem państwowym, w wyniku którego każdy absolwent, który zakończy egzamin z wynikiem pozytywnym, otrzymuje tytuł kwalifikacyjny w zawodzie ślusarz.

  • 100_0442
  • 100_0445
  • 100_0447

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Absolwenci szkoły kształcącej w zawodzie "pracownik pomocniczy obsługi hotelowej" będą posiadali umiejętności potrzebne do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • prac porządkowych w części noclegowej hotelu,
  • prac pomocniczych związanych z obsługą konsumenta,
  • czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
  • prac pomocniczych związanych z przygotowywaniem surowców,
  • sporządzaniem potraw i napojów,
  • prac związanych z działalnością pralni hotelowej,
  • prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych,
  • pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych,
  • prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne.

Praktyki odbywają się w hotelach m.in w Hotelu Kujawy.

  • 100_0419
  • 100_0421
  • 100_0422
  • Obraz 004
  • Obraz 009
  • Obraz 016

  • 100_0428
  • 100_0435
  • Obraz 005
  • Obraz 007
  • Obraz 008
  • Obraz 011

Piekarz

Kierunek kształcenia zawodowego, ponadgimnazjalny, który jest skierowany do uczniów zainteresowanych kształceniem w tym zawodzie. Przygotowuje on uczniów do pracy w zakładach piekarniczych.

W czasie procesu edukacji oprócz kształcenia ogólnego uczniowie:

  • poznają elementy produkcji piekarskiej,
  • wyposażenie techniczne piekarni,
  • zasady funkcjonowania takiego typu zakładu w gospodarce rynkowej.

Jest on wspierany dodatkowymi zajęciami rewalidacyjnymi. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładach piekarniczych. Program nauczania jest dostosowany do możliwości uczniów posiadających orzeczenia z Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej oraz odpowiednie badania lekarskie.

Ogrodnik

Uczeń w czasie dwuletniej edukacji posiądzie znajomość:

  • nowych technologii, gatunków i odmian roślin ogrodniczych,
  • nowych możliwości ochrony,  nawożenia roślin, planowania,
  • organizacji produkcji ogrodniczej,
  • elementów florystyki,
  • zasad marketingu a także znajomość wymagań stawianych przez UE w produkcji ogrodniczej.

W trakcie nauki uczniowie opanują następujące umiejętności:

  • przygotowywanie i planowanie produkcji ogrodniczej;
  • wykonywanie podstawowych prac w uprawie roślin ogrodniczych
  • dobieranie narzędzi i środków do wykonywania prac ogrodniczych,
  • znajomość elementów florystyki
  • organizacja stanowiska pracy.

Szkoła zapewnia specjalistyczna kadrę, podręczniki, organizuje praktyki dla uczniów na terenie miasta Włocławek. Po ukończeniu szkoły uczniowie beda mogli byc zatrudnieni do prac w ogrodnictwie, zakładach produkcji roślinnej.

Kucharz

Zasadnicza Szkoła Zawodowa przy Zespole Szkół Nr3 kształci uczniów w zawodzie kucharz od 1989 roku. Na początku istniał tylko jeden oddział. W kolejnych latach zwiększała się liczba uczniów chcących zdobyć zawód kucharza i zwiększono liczbę oddziałów. Kierunek ten nadal cieszy się duża popularnością, zawsze jest dużo więcej chętnych niż miejsc.

Uczniowie bardzo chętnie, uczęszczają zajęcia praktyczne, przygotowują potrawy i obsługują okolicznościowe imprezy ( jest to swojego rodzaju własny katering). Uczniowie biorą udział również w różnego rodzaju konkursach ogólnopolskich, wojewódzkich i regionalnych, osiągając bardzo dobre wyniki. Dział gastronomiczny posiada własną pracownię, która przeszła weryfikację OKE w Gdańsku i jest dopuszczona do przeprowadzania egzaminów zawodowych (wg nowych zasad). Jest ona również wyposażona w nowoczesny sprzęt, i cały czas na bieżąco wyposażana w niezbędne urządzenia. Kadra pedagogiczna ucząca uczniów dba o odpowiednie przygotowanie ich do wykonywania zawodu. Posiada również niezbędne kwalifikacje pedagogiczne, w tym czterech nauczycieli zawodu jest egzaminatorami OKE. Dział redaguje i wydaje również własną broszurkę- ?Szkolny Kucharek?, oraz jest prowadzone Koło Gastronomiczne, w ramach którego uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania kulinarne.

Krawiec

Prawidłowe przygotowanie absolwentów szkoły specjalnej do pracy w zawodzie krawiec wymaga opanowania wiadomości z zakresu teoretycznego przygotowania zawodowego i nabycia jak najlepszych umiejętności zawodowych.

Kształcenie zawodowe realizowane jest poprzez nauczanie:

  • technologii odzieży,
  • materiałoznawstwa odzieżowego,
  • plastycznego projektowania form odzieży,
  • podstaw modelowania form odzieży,
  • praktycznej nauki zawodu.

Nauka trwa trzy lata i kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Organizacja nauczania i wychowania w szkole zawodowej opiera się na gruntownej znajomości uczniów. Znając swoich wychowanków nauczyciel dostosowuje zakres materiału oraz metody nauczania i organizację pracy do ich możliwości i potrzeb rozwojowych. Uczniowie tej szkoły najlepiej przyswajają wiedzę wykorzystując bezpośrednie poznanie, dlatego podczas realizacji materiału nauczania stosuje się szeroko pojętą zasadę poglądowości i metodę ćwiczeń.W procesie nauczania i uczenia się młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie stosuje się różne środki dydaktyczne, które dostarczają uczniom określonych sensorycznych bodźców, oddziaływują na różne receptowy oraz ułatwiają im bezpośrednie poznanie rzeczywistości. Pracownia przedmiotów zawodowych w zawodzie krawiec wyposażona jest w:

  • plansze włókien naturalnych,
  • albumy splotów tkackich,
  • albumy z próbkami tkanin,
  • plansze konstrukcji kroju,
  • plansze ubiorów historycznych,
  • plansze kolorystyki,
  • schematy sylwetek ludzkich,
  • schematy organizacyjne ? foliogramy,
  • wzory modelowania różnych asortymentów odzieży w etapach,
  • plansze włókien naturalnych,

W dziale krawieckim w ramach praktycznej nauki zawodu uczniowie nabywają umiejętności z zakresu szycia odzieży lekkiej. W trakcie zajęć praktycznej nauki zawodu uczniowie wykonują:

  • ćwiczenia przygotowujące do samodzielnego uszycia gotowego asortymentu, zgodnie z programem nauczania dla zawodu krawiec 734[01],
  • odzież z powierzonego materiału (głównie roboczą bieliźnianą),
  • odzież dla siebie ? zgodnie z zasadami produkcji masowej.

Uczniowie mają do dyspozycji park maszynowy składający się z maszyn przemysłowych i domowych. Wszystkie działania mają na celu przygotowanie uczniów do zewnętrznego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Egzamin ten jest jednakowy dla uczniów szkół masowych i szkół specjalnych. Tradycją naszej szkoły jest organizowanie corocznego konkursu. ?Najlepszy w zawodzie krawiec?, w którym biorą udział wszyscy uczniowie. W trakcie tego konkursu wykazują się wiedzą teoretyczną jak i umiejętnościami praktycznymi. Najlepsi otrzymują nagrody oraz reprezentują szkołę w regionalnym konkursie. Należy podkreślić, iż uczniowie naszej szkoły w konkursach regionalnych zajmują czołowe lokaty.

  • DSC07179
  • DSC07180
  • DSC07181
  • DSC07182
  • DSC07184
  • DSC07191

Cukiernik

Kierunek kształcenia wprowadzony w roku szkolnym 2008/2009, cieszący się bardzo dużym zainteresowaniem wśród absolwentów szkół gimnazjalnych.

W trakcie nauki uczniowie poznają:

  • technologię produkcji cukierniczej,
  • wyposażenie cukierni w różnego rodzaju
  • specjalistyczne urządzenia i maszyny,
  • zasady funkcjonowania zakładu cukierniczego w gospodarce rynkowej.

kierunek jest wspierany dodatkowymi zajęciami rewalidacyjnymi, praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładach cukierniczych oraz supermarketach w działach odpowiedzialnych z wyrób i sprzedaż pieczywa, ciast itp...