Ślusarz
- Szczegóły
- Kategoria: Różne
- Opublikowano: środa, 09.03.2011 01:47
- Alojzy Łukomski
Nauka przebiega w systemie 3-letnim. Zajęcia teoretyczne realizowane są w klaso-pracowni wyposażonej w pomoce dydaktyczne w postaci: plansz i gablot tematycznych, modeli oraz naturalnych przedmiotów narzędzi pomiarowych, narzędzi wykorzystywanych przy omawianiu poszczególnych tematów z:
- technologii ślusarstwa,
- budowy i naprawy maszyn i urządzeń,
- zarysu konstrukcji maszyn,
- elektrotechniki z elektroniką.
W/w cztery przedmioty teoretyczne stanowią blok przedmiotów zawodowych z kierunku ślusarz, w skład którego wchodzi też praktyczna nauka zawodu zajmująca większą część godzin z tygodniowego planu zajęć. Praktyczna nauka zawodu realizowana jest w warsztatach szkolnych Zasadniczej Szkoły Zawodowej wchodzących w skład Zespołu Szkół Nr 3. Warsztaty szkolne wyposażone są w podstawowe obrabiarki i urządzenia służące do wykonywania zadań praktycznych. Uczniowie podczas zajęć wykonują prace ślusarskie zgodnie z programem nauczania dla zawodu ślusarz [ 722(03)/SZ/MEN/Improve/1999] oraz prace zlecone dla współpracującego z warsztatami od wielu lat zakładu Instal- Projekt.
Wysoko wykwalifikowani nauczyciele praktycznej nauki zawodu przygotowują uczniów do zawodu ślusarz. Zajęcia odbywają się w małych grupach, w których zadania praktyczne dostosowywane są do indywidualnych możliwości uczniów. Trzyletni cykl nauki kończy się egzaminem państwowym, w wyniku którego każdy absolwent, który zakończy egzamin z wynikiem pozytywnym, otrzymuje tytuł kwalifikacyjny w zawodzie ślusarz.
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
- Szczegóły
- Kategoria: Różne
- Opublikowano: środa, 09.03.2011 01:46
- Super User
Absolwenci szkoły kształcącej w zawodzie "pracownik pomocniczy obsługi hotelowej" będą posiadali umiejętności potrzebne do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- prac porządkowych w części noclegowej hotelu,
- prac pomocniczych związanych z obsługą konsumenta,
- czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
- prac pomocniczych związanych z przygotowywaniem surowców,
- sporządzaniem potraw i napojów,
- prac związanych z działalnością pralni hotelowej,
- prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych,
- pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych,
- prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne.
Praktyki odbywają się w hotelach m.in w Hotelu Kujawy.
Piekarz
- Szczegóły
- Kategoria: Różne
- Opublikowano: środa, 09.03.2011 01:46
- Super User
Kierunek kształcenia zawodowego, ponadgimnazjalny, który jest skierowany do uczniów zainteresowanych kształceniem w tym zawodzie. Przygotowuje on uczniów do pracy w zakładach piekarniczych.
W czasie procesu edukacji oprócz kształcenia ogólnego uczniowie:
- poznają elementy produkcji piekarskiej,
- wyposażenie techniczne piekarni,
- zasady funkcjonowania takiego typu zakładu w gospodarce rynkowej.
Jest on wspierany dodatkowymi zajęciami rewalidacyjnymi. Praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładach piekarniczych. Program nauczania jest dostosowany do możliwości uczniów posiadających orzeczenia z Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej oraz odpowiednie badania lekarskie.
Ogrodnik
- Szczegóły
- Kategoria: Różne
- Opublikowano: środa, 09.03.2011 01:45
- Super User
Uczeń w czasie dwuletniej edukacji posiądzie znajomość:
- nowych technologii, gatunków i odmian roślin ogrodniczych,
- nowych możliwości ochrony, nawożenia roślin, planowania,
- organizacji produkcji ogrodniczej,
- elementów florystyki,
- zasad marketingu a także znajomość wymagań stawianych przez UE w produkcji ogrodniczej.
W trakcie nauki uczniowie opanują następujące umiejętności:
- przygotowywanie i planowanie produkcji ogrodniczej;
- wykonywanie podstawowych prac w uprawie roślin ogrodniczych
- dobieranie narzędzi i środków do wykonywania prac ogrodniczych,
- znajomość elementów florystyki
- organizacja stanowiska pracy.
Szkoła zapewnia specjalistyczna kadrę, podręczniki, organizuje praktyki dla uczniów na terenie miasta Włocławek. Po ukończeniu szkoły uczniowie beda mogli byc zatrudnieni do prac w ogrodnictwie, zakładach produkcji roślinnej.
Kucharz
- Szczegóły
- Kategoria: Różne
- Opublikowano: środa, 09.03.2011 01:45
- Super User
Zasadnicza Szkoła Zawodowa przy Zespole Szkół Nr3 kształci uczniów w zawodzie kucharz od 1989 roku. Na początku istniał tylko jeden oddział. W kolejnych latach zwiększała się liczba uczniów chcących zdobyć zawód kucharza i zwiększono liczbę oddziałów. Kierunek ten nadal cieszy się duża popularnością, zawsze jest dużo więcej chętnych niż miejsc.
Uczniowie bardzo chętnie, uczęszczają zajęcia praktyczne, przygotowują potrawy i obsługują okolicznościowe imprezy ( jest to swojego rodzaju własny katering). Uczniowie biorą udział również w różnego rodzaju konkursach ogólnopolskich, wojewódzkich i regionalnych, osiągając bardzo dobre wyniki. Dział gastronomiczny posiada własną pracownię, która przeszła weryfikację OKE w Gdańsku i jest dopuszczona do przeprowadzania egzaminów zawodowych (wg nowych zasad). Jest ona również wyposażona w nowoczesny sprzęt, i cały czas na bieżąco wyposażana w niezbędne urządzenia. Kadra pedagogiczna ucząca uczniów dba o odpowiednie przygotowanie ich do wykonywania zawodu. Posiada również niezbędne kwalifikacje pedagogiczne, w tym czterech nauczycieli zawodu jest egzaminatorami OKE. Dział redaguje i wydaje również własną broszurkę- ?Szkolny Kucharek?, oraz jest prowadzone Koło Gastronomiczne, w ramach którego uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania kulinarne.
Krawiec
- Szczegóły
- Kategoria: Różne
- Opublikowano: środa, 09.03.2011 01:44
- Super User
Prawidłowe przygotowanie absolwentów szkoły specjalnej do pracy w zawodzie krawiec wymaga opanowania wiadomości z zakresu teoretycznego przygotowania zawodowego i nabycia jak najlepszych umiejętności zawodowych.
Kształcenie zawodowe realizowane jest poprzez nauczanie:
- technologii odzieży,
- materiałoznawstwa odzieżowego,
- plastycznego projektowania form odzieży,
- podstaw modelowania form odzieży,
- praktycznej nauki zawodu.
Nauka trwa trzy lata i kończy się zewnętrznym egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Organizacja nauczania i wychowania w szkole zawodowej opiera się na gruntownej znajomości uczniów. Znając swoich wychowanków nauczyciel dostosowuje zakres materiału oraz metody nauczania i organizację pracy do ich możliwości i potrzeb rozwojowych. Uczniowie tej szkoły najlepiej przyswajają wiedzę wykorzystując bezpośrednie poznanie, dlatego podczas realizacji materiału nauczania stosuje się szeroko pojętą zasadę poglądowości i metodę ćwiczeń.W procesie nauczania i uczenia się młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie stosuje się różne środki dydaktyczne, które dostarczają uczniom określonych sensorycznych bodźców, oddziaływują na różne receptowy oraz ułatwiają im bezpośrednie poznanie rzeczywistości. Pracownia przedmiotów zawodowych w zawodzie krawiec wyposażona jest w:
- plansze włókien naturalnych,
- albumy splotów tkackich,
- albumy z próbkami tkanin,
- plansze konstrukcji kroju,
- plansze ubiorów historycznych,
- plansze kolorystyki,
- schematy sylwetek ludzkich,
- schematy organizacyjne ? foliogramy,
- wzory modelowania różnych asortymentów odzieży w etapach,
- plansze włókien naturalnych,
W dziale krawieckim w ramach praktycznej nauki zawodu uczniowie nabywają umiejętności z zakresu szycia odzieży lekkiej. W trakcie zajęć praktycznej nauki zawodu uczniowie wykonują:
- ćwiczenia przygotowujące do samodzielnego uszycia gotowego asortymentu, zgodnie z programem nauczania dla zawodu krawiec 734[01],
- odzież z powierzonego materiału (głównie roboczą bieliźnianą),
- odzież dla siebie ? zgodnie z zasadami produkcji masowej.
Uczniowie mają do dyspozycji park maszynowy składający się z maszyn przemysłowych i domowych. Wszystkie działania mają na celu przygotowanie uczniów do zewnętrznego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Egzamin ten jest jednakowy dla uczniów szkół masowych i szkół specjalnych. Tradycją naszej szkoły jest organizowanie corocznego konkursu. ?Najlepszy w zawodzie krawiec?, w którym biorą udział wszyscy uczniowie. W trakcie tego konkursu wykazują się wiedzą teoretyczną jak i umiejętnościami praktycznymi. Najlepsi otrzymują nagrody oraz reprezentują szkołę w regionalnym konkursie. Należy podkreślić, iż uczniowie naszej szkoły w konkursach regionalnych zajmują czołowe lokaty.
Cukiernik
- Szczegóły
- Kategoria: Różne
- Opublikowano: środa, 09.03.2011 01:40
- Super User
Kierunek kształcenia wprowadzony w roku szkolnym 2008/2009, cieszący się bardzo dużym zainteresowaniem wśród absolwentów szkół gimnazjalnych.
W trakcie nauki uczniowie poznają:
- technologię produkcji cukierniczej,
- wyposażenie cukierni w różnego rodzaju
- specjalistyczne urządzenia i maszyny,
- zasady funkcjonowania zakładu cukierniczego w gospodarce rynkowej.
kierunek jest wspierany dodatkowymi zajęciami rewalidacyjnymi, praktyczna nauka zawodu odbywa się w zakładach cukierniczych oraz supermarketach w działach odpowiedzialnych z wyrób i sprzedaż pieczywa, ciast itp...